Projects Houses

Maison Bambou

The first passive house in France, well in its time

Scoop: the home is finally new skin! The Bamboo House is a regular spotlight and for good reason, it is the first certified passive house in France. Described as a « house pioneer in this matter » during its visit in 2012 by Cécile Duflot then Minister of Housing, the house is legendary for its many thermal innovations and its integral construction in solid wood. Located in the town center of Bessancourt, a small town in the Val d’Oise, next to the library and the 12th century church, the house is located at the convergence of two town centers: the farm buildings of the old town of on one side, and the new pavilions as one sees everywhere in France on the other. The house stands out from this hybrid context to offer its innovative passive system a resolutely contemporary appearance. By respecting the rules of urban planning in force which define its volume – the famous roof with two sides, the house reinterprets this typical form in a sculptural and actual writing. She is dressed in bamboo from head to foot, because after all, she does not have to dress as in the last century. Large openwork shutters fold in accordion on the two levels of the south facade whose appearance changes according to their position. The inhabitants can thus choose to ensure continuity with the garden or to isolate themselves in a closed volume but which allows the light to pass. The internal organization is classic, it follows a rigorous but flexible framework thanks to its removable partitions. In this case of school of bioclimatic architecture, the kitchen, the living room and the three bedrooms upstairs are oriented to the south, while the serving spaces are undoubtedly placed to the north. An ingenious device separates them: a narrow carrier frame made of wood panels contains all the technical elements, girdles, electrical wires, cupboards, kitchen and laundry. The passive and bioclimatic architecture of the house translates into an aesthetic that is freed from the past, through raw materials and ventilation left visible.

- +